Wat is Feng Shui?

“Feng Sjoewie…dat is toch een heel wit interieur en iets met hoe je bed moet staan?”

Nou, allereerst MOET er helemaal niks. Feng Shui heeft namelijk niet te maken met wat goed of fout is in jouw huis, of het strak hanteren van strenge Chinese regels en al helemaal niet met het hebben van een minimalistisch interieur. Althans, dat vind ik. Maar wat is het dan wel?

Laten we beginnen bij het begin…

Hóe spreek je het uit?! Je mag het uitspreken als ‘foeng sjwee’, maar iedere andere variant wordt je ook vergeven.

De letterlijke vertaling van Feng is wind die de ‘energie’ representeert. Shui is water die ‘geluk’ symboliseert. 

Feng Shui is meer dan 3000 jaar oud en een onderdeel van de Chinese geneeskunde die zich richt op de relatie tussen de mens en zijn omgeving.

Vanuit een behoefte om te begrijpen welke processen en invloeden er zijn op ons menszijn is Feng Shui ontstaan. Men is eeuwen geleden patronen in de natuur gaan bestuderen en de link gaan leggen tussen kosmos, mens en aarde. Het gaat dus in eerste instantie over waarnemen, analyseren en bewust worden

Energie in balans

Feng Shui is gebaseerd op het idee dat alles energie is. Zo is men vanuit waarneming gaan realiseren dat als een zaadje op de juiste plek in de aarde terechtkomt, met genoeg water, zon en niet te veel wind het zaadje groeit en bloeit. Als die omstandigheden niet goed zijn heeft het plantje het zwaar.

Wij zijn hetzelfde! Onze omgeving beïnvloed ons. En dat kan voedend zijn of het trekt je helemaal leeg. Meestal is het allebei aan de orde.

Je zou dus kunnen zeggen; Feng Shui is de energie in de omgeving en in jezelf in balans brengen voor ontwikkeling & levensgeluk.

Het creëren van balans is binnen Feng Shui een belangrijk uitgangspunt. Zo gebruiken we Feng Shui als middel om energie in een ruimte te harmoniseren. We willen gunstige energie versterken, storende invloeden afwenden en tegenstrijdige energie in evenwicht brengen. Met behulp van voorwerpen, rituelen, symbolen, visualisatie, het gebruik van kleuren en materialen wordt er evenwicht gecreëerd in de omgeving en dat heeft een positief effect op het welzijn van de mens.

Tastbaar maken

Er zijn verschillende Feng Shui stromingen en methoden. Ik werk zelf met conceptuele Feng Shui; een eigentijdse variant die gebaseerd is op de oorspronkelijke Feng Shui. Hierin staat de mens centraal en mag de omgeving ondersteunend zijn.

Om die energie om ons heen en in onszelf tastbaar te maken wordt er gebruik gemaakt van een aantal basisprincipes; yin-yang, de vijf elementen, de Bagua en de chi-stroom.

Tijdens een energetische huisanalyse van de ruimte brengen we m.b.v. deze principes in kaart wat er speelt, waar de aandacht naartoe neigt te gaan en waar er mogelijk sprake is van disbalans. Maar we gebruiken deze principes ook om de balans te herstellen en te behouden.

Krachtplekken & knelpunten

Het uitgangspunt om met Feng Shui te werken is een optimale stroom van levensenergie in jouw omgeving creëren. Hoe minder energetische blokkades, hoe positiever de stroom van levensenergie, hoe beter jij je voelt. De stroom van levensenergie in jouw omgeving heeft namelijk invloed op de stroom van levensenergie in jou, en andersom. Want ‘zoals je huis is, zo ben jij. Zoals jij bent, zo is je huis’ zeggen de Chinezen.

Je huis is dus een plek waar je met aandacht en liefde mee om hoort te gaan zoals je met jezelf mag omgaan. Jezelf voeden, reinigen en kunnen opladen kun je het beste thuis doen. Het is dus belangrijk dat jouw huis deze processen ondersteund! 

Met behulp van de Bagua maken we inzichtelijk hoe de energie in jouw huis is verdeeld. Waar de krachtplekken zitten die belangrijke aspecten in jouw leven ondersteunen en waar de energie neigt te blokkeren of weg te lekken. De functies in jouw huis kunnen dus enorm beïnvloedt worden door de plek waar ze zitten, maar ook of ze voldoende gebruiksvriendelijk zijn en welke materialen & kleuren er op die plek aanwezig zijn. 

Vijf vormen van energie

Iedere plek in jouw huis, iedere vorm, kleur en functie hoort bij één van de vijf elementen. Ook wel de vijf vormen van energie genoemd. Deze vijf elementencyclus staat voor harmonie en balans, mits de elementen elkaar voeden! De wisselwerking van de elementen bepaalt dus voor een groot deel wat er energetisch in jouw huis gebeurt en hoe je deze ervaart. We weten allemaal hoe groot de invloed van kleur is. Zo hoort de kleur rood bij het element vuur en weten we heel goed dat dit een actieve en aanwezig kleur is waar je niet echt tot rust zult komen. Voedend voor in je keuken, maar niet in de slaapkamer.

Lees hier meer over de vijf elementen.

Er is geen goed of fout

Een kleur op je muur of de plek van je keuken is dus ook niet verkeerd of fout wanneer deze energetisch niet heel gunstig is. Veel belangrijker is hoe je je voelt over bijvoorbeeld het onderwerp voeding, opvoeding & zelfliefde. Voel jij dat dit levensapsect voor jou een thema is en wil je daarmee aan de slag? Dan kun je actief met je huis aan de slag gaan. Het feit dat je keuken op die ongunstige plek zit mag je zien als een spiegel. Blijkbaar heb je hier iets in te doen om er bewust aandacht aan te geven. Met een energetische huisanalyse hebben we dus de focus op belangrijke levensaspecten en het ondersteunen van functies voor een optimale stroom van energie.

Ook kun je als uitgangspunt nemen; ik wil een nieuwe inrichting waar ik blij van word en ik wil dat alle levensaspecten zo veel mogelijk ondersteund worden. Dan past een energetisch interieurontwerp meer bij jou. In beide gevallen gebruiken we Feng Shui als basis om de energie op een positieve manier in beweging te brengen voor een fijne flow, balans en meer geluk!

Maar weet je, het kan ook zijn dat je helemaal niks hoeft te veranderen in je interieur. Soms is bewustwording al genoeg. Met intentie, een symbool of ritueel kun je ook energie in beweging brengen. 

Feng Shui gaat zo veel verder dan de inrichting van je huis. Het allerbelangrijkst is bewustzijn & aandacht.

Met de volgende tips kun je een begin maken met het toepassen van Feng Shui in je leefomgeving:

Kijk met andere ogen naar je huis.

Ga eens in stilte naar de ruimte om je heen kijken. Wat zie je? Schrijf dit eventueel op zonder oordeel, zo objectief mogelijk. Wat valt je op? Welke gevoel krijg je hierbij? Wat vind je fijn? Wat vind je niet fijn? Laat vooral de oplossingen even achterwege en leer te zien wat er is en te voelen wat je voelt. Pak op een later moment dit papier erbij en bekijk dan wat je eventueel wil veranderen.

Maak een foto van je voordeur.

Eén met de deur open en eén met de deur dicht. Als je zo kijkt naar die foto; kan de levensenergie jouw huis goed vinden? Kunnen andere mensen jouw huis goed vinden? Wat denk je welk gevoel ze zullen krijgen als ze op die plek staan. Wat zien ze, ruiken ze, voelen ze? Is het een uitnodigende plek om naartoe te gaan of moeten ze eerst langs obstakels? Is het duidelijk waar ze moeten zijn? Kunnen ze jou duidelijk en op een gepaste manier kenbaar maken dat ze er zijn? Kortom, maak van je voordeur een duidelijke en uitnodigende plek. Voor jezelf om bij thuis te komen en voor anderen. Want hier begint de stroom van levensenergie in jouw huis en dus ook in jouw leven. 

Verwijder obstakels & voeg een intentie toe.

Als je de bovenstaande observatie hebt gedaan, valt je dan op dat er obstakels zijn? Stapeltjes met spullen, deuren die niet goed open of dicht kunnen, plekjes waar het viezer is. Hier stagneert de energie, vaak met een reden. Begrijpen waarom dit op deze plekken gebeurt? Met een energetische huisanalyse krijg je inzicht in de patronen die zich hier laten zien. Maar je kunt alvast beginnen door deze obstakels al te verwijderen en de energie hier weer te laten stromen. Dus handschoenen aan, sopje en vuilniszak erbij en gewoon beginnen. Als je klaar bent zet je de intentie om deze plekken aandacht te blijven geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.